22. jan, 2022

2022

Een nieuw jaar en nieuwe schrijfsels.

De kwekers zijn bezig met broeden op hun 2de legsel.  Als ik hier en daar naar duivennieuws kijk tonen liefhebbers met veel fierheid hun nieuwe kroost... foto's, video's.  Instagram en facebook zijn me wat vreemd maar  'FOMO' heb ik allerminst en doe waar ik me goed bij voel...

De weduwduivinnen hebben ook dit jaar één nestje grootgebracht. Ze werden begin december gekoppeld, een weekje later dan de kwekers.  De jongen komen  nog niet in de vensters piepen, maar houden het nog op wat gefladder op de bodem van het hok.

Dit jaar heb ik opvallend veel kleurschakeringen: vaal, rood, bruin geschelpt en ik vermoed dat dit een echt "meeuwke" gaat worden.  Heel mooi want hun kleur kan met de rui veranderen en je krijgt dan net een ander vederkleed.  Ze zijn net een doos kleurpotloodjes en ja...gezonde jonge duiven ruiken ook zo heerlijk...zoals een nieuwe doos potloden.

Het zal ook dit jaar een uitdaging worden om ze zo gezond mogelijk te houden.  Hun weerstand zo goed mogelijk krijgen is dan ook een uitdaging... 'de dood schuilt in de darmen' heb ik wel al eens gelezen en ik geloof ook dat een gezonde darmflora de duiven sterker maakt zodat ze beter een dipje kunen opvangen.

Ook dit jaar zet ik volop in op pre -en probiotica, afwisselend met sedochol, verzurende dranken en ja, op tijd en stond wat biergist...vloeibaar (zell oxygen) of in poedervorm.

Een kwalitatieve gritmengeling lijkt me ook nuttig.  Ik ga voor kwaliteit en kies ervoor om elke dag een schepje verse grit te geven ipv hele schaal voor verschillende dagen.